To mój ulubiony sernik z sera z wiaderka. Tylko 10 minut pracy, resztę robi piekarnik
To prosty sernik cytrynowy na bazie sera z wiaderka. Sernik bez spodu, bez dodatku mąki pszennej, bardzo delikatny i aromatyczny. To ciasto, które zawsze się udaje, dlatego poradzą sobie z nim nawet początkujący.
Jak zrobić sernik cytrynowy?
Aromat tego sernika to skórka otarta z cytryny oraz cytrynowy likier (ja wykorzystuję najczęściej domowe limoncello). Jeśli nie masz likieru, dodaj więcej skórki z cytryny.
Cała reszta jest prosta. Można zmiksować wszystkie składniki od razu, jednak w przepisie podaję, aby zacząć od zmiksowania jajek z cukrem. Ten prosty zabieg sprawi, że sernik będzie bardziej puszysty i delikatny. Rada: jeśli chcesz nieco podkręcić kolor sernika, możesz dodać do masy odrobinę kurkumy.
Jeśli zależy ci, aby ciasto po upieczeniu nie było popękane i nie opadło, zastosuj dwa proste triki. Po pierwsze: włóż do piekarnika razem z sernikiem naczynie z gorącą wodą (ustaw je na dolnej półce, pod ciastem). Druga, ważna rzecz: kiedy czas pieczenia minie, wyłącz piekarnik, ale nie otwieraj drzwiczek. Zostaw sernik do ostygnięcia. Jeśli otworzysz drzwiczki od razu, sernik natychmiast opadnie. Oczywiście będzie tak samo smaczny.
Przepis: Sernik cytrynowy
Sernik bez spodu z sera z wiaderka.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 50 min.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 627 w każdej porcji
Składniki
- 1 kg sera z wiaderka
- skórka otarta z jednej cytryny
- 100 ml likieru limoncello
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 1 kostka masła
- 1 budyń waniliowy
Sposób przygotowania
- Szykowanie masyMasło rozpuść w rondelku i odstaw do wystygnięcia. Jajka zmiksuj z cukrem, dodaj ser, proszek budyniowy, masło, skórkę z cytryny i likier. Zmiksuj na gładko.
- Pieczenie ciastaPrzelej masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Jak podawać sernik cytrynowy?
Sernik cytrynowy najlepszy jest, kiedy dobrze ostudzony schłodzi się jeszcze w lodówce (przyznaję, że nie zawsze udaje mi się tak długo czekać). Można go przed podaniem posypać skórką otartą z cytryny, oprószyć cukrem pudrem lub udekorować polewą czekoladową. Na serniku można położyć kandyzowane plastry cytryny lub udekorować go pokruszoną bezą.
Sernik można podać także z gałką lodów (idealnie pasuje tu podanie dwóch smaków: lodów waniliowych i sorbetu cytrynowego) lub kremem cytrynowym.